default_mobilelogo

Naročite se na SLODRE novice

Vabimo vas na okroglo mizo: Ustvarjalno pripovedovanje in umetnost izražanja, ki bo potekala kot uvod v dvanajsto redno skupščino društva SLODRE, v ponedeljek, 19. decembra 2022 ob 17.00 na povezavi: https://upr-si.zoom.us/j/84981911962?pwd=NHB5bFhud29SR0lRc0hSTU1PRktLZz09

Vsakodnevno življenje je polno pripovedi, pričevanj, spominov na preživete izkušnje, na prebrane zgodbe, pravljice … Vse pripovedi se ne rodijo z literarnim namenom, večkrat gre zgolj za poročanje o dejstvih, za verbalizacijo tega, kar se je zgodilo, zapis tega pa ostane literarnemu obzorju tuj. Aristotel, prvi veliki analitik pripovedi, je pripovedovanje imenoval posnemanje dogajanja. Pripoved ne vključuje nujno jezika. Dogaja se lahko tudi na druge načine, lahko se udejani  kot mimika, slika, fotografija, senca, ples, glasba, (nemi) film … Kot meni Kearney (2016), vsako življenje išče svojo pripoved. Vsi hočeš nočeš iščemo nekakšno harmonijo v vsakdanji disharmoniji in razpršenosti, ki nas obkrožata. Sposobnost pripovedovanja je danes pomembna tudi za uspešnost posameznika in družbe. Govora je predvsem o ustvarjalnem pripovedovanju, ki je vtkano v številne pore sodobnega življenja, od množičnih medijev, marketinga, psihologije, profesionalnega razvoja … Sodobna družba pričakuje in zahteva ustvarjalnost na vseh področjih življenja in dela, zato je proučevanje ustvarjalnosti že dlje časa relevantna raziskovalna tema. Pridobljena spoznanja spodbujajo inovativnost na omenjenem področju, kar je ključnega pomena za uspeh in napredek posameznika in družbe kot celote.

Uvodna razmišljanja bodo podali:

  • Mara Cotič, dekanja Pedagoške fakultete UP,
  • Barbara Baloh,
  • Eda Birsa,
  • Samanta Kobal,
  • študentke in diplomantke magistrskega študijskega programa Zgodnje učenje UP PEF.

Okroglo mizo bo povezoval Lovrenc Habe, strokovni sodelavec Pedagoške fakultete UP. V razpravi pričakujemo sodelovanje vseh prisotnih.

 

Vljudno vabljeni!

 

Jurka Lepičnik Vodopivec

predsednica SLODRE

Slovensko društvo raziskovalcev na področju edukacije

SLODRE

Kardeljeva ploščad 16

1000 Ljubljana, Slovenija

slodre.info@gmail.com

Tel.: +386 1 5892 347

IBAN: SI56 0201 0025 9548 589 (NLB d.d.)
Davčna številka: 82787271
Matična številka: 4033817000