default_mobilelogo

Naročite se na SLODRE novice

VABILO na predavanje z diskusijo z naslovom: »UMETNA INTELIGENCA V IZOBRAŽEVANJU«, ki bo potekalo v sredo, 31. maja ob 17.00 na povezavi

https://upr-si.zoom.us/j/87231298964?pwd=UGJUZDIvRmVNNVEra0d1UHk5eGxZUT09

Meeting ID: 872 3129 8964
Passcode: 807367

 

Predavanje bo izvedel  doc. dr. Kosta Dolenc, ki se s to aktualno tematiko posredno tudi ukvarja.

 

Vsebinske iztočnice predavanja:

Umetna inteligenca (AI) je interdisciplinarno področje, ki se ukvarja z razvojem sistemov, ki izvajajo naloge, zahtevajoče človeško inteligenco. AI temelji na konceptih strojnega učenja, nevronskih mrež, algoritmov in optimizacije.

Dandanes se znotraj širokega edukacijskega polja zastavlja vprašanje, ali lahko tehnologija umetne inteligence ogrozi klasično izobraževanje. Skrbi se pojavljajo, saj študentje morda nenadzorovano uporabljajo orodja umetne inteligence, ki samostojno generirajo vsebine (npr. ChatGPT), za pisanje nalog, namesto da bi jih pisali sami. To jih lahko prikrajša za pridobivanje sposobnosti učenja in raziskovanja. Poleg tega obstajajo druge bojazni, povezane z uporabo AI v izobraževanju, kot so zloraba podatkov, napačni podatki, izgube delovnih mest in predvsem še večje zmanjševanje pristnega človeškega stika, ki je ključnega pomena za razvoj socialnih veščin in medosebnih odnosov.

Kljub tem bojaznim pa ima vključevanje tehnologije umetne inteligence v izobraževanje tudi pozitivne učinke. AI lahko izboljša učne procese in prilagaja učenje posameznikom, analizira podatke o učenju študentov ter omogoča prilagoditev učnih programov njihovim potrebam in sposobnostim. Prav tako lahko pomaga izobraževalcem pri ocenjevanju študentov ter prilagaja učenje glede na posebne potrebe študentov z učnimi težavami ali motnjami. Tako se soočamo z dilemo, ali je tehnologija umetne inteligence res naš najnovejši sovražnik izobraževanja, ali pa lahko prinaša koristi, ki jih moramo prepoznati in pravilno izkoristiti.

 

Po predavanju je predvidena diskusija. Srečanje naj bi zaključili do 18. 30 ure.

 

Vljudno vabljeni!

 

                                                                              prof. dr. Jurka Lepičnik Vodopivec

                                                                                        predsednica SLODRE

Slovensko društvo raziskovalcev na področju edukacije

SLODRE

Kardeljeva ploščad 16

1000 Ljubljana, Slovenija

slodre.info@gmail.com

Tel.: +386 1 5892 347

IBAN: SI56 0201 0025 9548 589 (NLB d.d.)
Davčna številka: 82787271
Matična številka: 4033817000